• USKORO

ERAZMUS+ PROJEKT

PROJEKT GLOBAL SOUNDS

Glazbena škola Karlovac sudjeluje u Erasmus+ projektu Global Sounds koji se provodi već dvije godine. U sklopu projekta, učenici i njihovi nastavnici iz Hrvatske, Makedonije, Njemačke i Turske kroz provedbu projekta imaju priliku upoznati druge kulture, surađivati i stvarati glazbu i ples temeljen na novoj glazbi ali i obradama tradicijske glazbe pojedine zemlje partnera. Prvi sastanak održan je u Sjevernoj Makedoniji u Kumanovom u svibnju 2022. godine gdje su u pratni nastavnika Antonija Čorka i Krešimira Klarića Glazbenu školu Karlovac predstavili učenici: Laura Balta, Arian Bocek, Lucija Buneta, Stjepan Ivšić, Stefan Kosanović, Andro Mark Kovačevski, Lea Vorkapić, Tin Malinar i Alma Planinac.

Glazbena škola Karlovac je bila domaćin drugog susreta sudionika u projektu od 26. rujna do 2. listopada. U posjet Karlovcu je stiglo gotovo 50 učenika i nastavnika koji su bili smješteni u obiteljima, učeničkim domovima i hostelima. Gosti su u tjedan dana upoznali neke od hrvatskih znamenitosti, posjetili su Plitvička jezera, grad Zagreb a uz stručno vodstvo upoznali su i grad Karlovac. Veći dio vremena proveli su u prostoru Glazbene škole Karlovac, pripremajući se za zajednički nastup koji je bio kruna posjete. Uz pomoć nastavnika Glazbene škole Karlovac i svojih mentora, učenici su pripremili zajednički koncert koji je izveden u subotu, 1. listopada 2022. u 18:00 sati u Atriju znanja Veleučilišta u Karlovcu.

Posljednja razmjena učenika ovoga projekta održala se u Njemačkoj gdje su naše učenike ugostili njihovi vršnjaci iz partnerske škole Städtische Gesamtschule Iserlohn. Glazbenu školu u pratnji nastavnika Antonija Čorka, Krešimira Klarića, Tereze Špralje i Jelene Božičević predstavili su učenice i učenici: Igor Janko Bokun, Anja Bosnić, Iva Fanjek, Loris Guštin, Stjepan Magdić, Petra Kubica, Tin Malinar, Bruno Malinar, Alma Planinac, Iva Stipetić i Lana Šepac. Svi su sudjelovali u završnom koncertu koji se održao u utorak, 25. travnja 2023. u koncertnoj dvorani Parktheatra u Iserlohnu. U zajedničkoj izvedbi s partnerskim školama naši su se učenici okušali u solo pjevanju i instrumentalnim improvizacijama karakterističnim za jazz glazbu u pratnji orkestra. 

Program koncerta: 

Tradicionalna, (arr. Božidar Križan): Dikljum odola čaja

Davor Bobić: Poema   

Hrvatska narodna, (arr. Krešimir Klarić): Čula jesam  

Krešimir Klarić: Školska fantazija, Letovanić / Klinček stoji pod oblokom 

Tradicionalna makedonska, (arr. Björn Beier): Jovano Jovanke 

Tradicionalna turska, (arr. Björn Beier): Dere Gelyior Dere

Andreas Bourani (arr. Björn Beier): Auf Uns

 

Izvode učenice i učenici škola partnera  

u Erasmus+ projektu GLOBAL SOUNDS: 

Städt. Gesamtschule Iserlohn 

OZEL AKA Koleji  

SOU Gimnazija Goce Dolcev  

Glazbena škola Karlovac  

 

Voditelji ansambala:  

Wilfried Pieper, Stefan Beumers (Njemačka) 

Jasmina Denkovska, Filip Petrovski (Sjeverna Makedonija) 

Fatma Mihriban Basaran (Turska) 

Božidar Križan, Nikolina Bregar, Krešimir Klarić (Hrvatska) 

 

Organizacija: Boris Kolarić, Marijana Pajić, Krešimir Klarić, Jelena Božičević