• USKORO

KONCERT KOD MENE DOMA

Svaki ponedjeljak i četvrtak u 19:30 na YouTube kanalu Glazbene škole Karlovac

U nastavi na daljinu Glazbena škola Karlovac se prilagodila novonastalim uvjetima rada i koncertnu i javna djelatnost preselila na YouTube kanal Škole. 

Godina 2020. pomrsila je svima planove pojavom pandemije. Novonastala situacija primorala je sve kulturne djelatnike, pa tako i one u obrazovanju, na naprasit prekid projekata u koje je uloženo puno financijskih sredstava i ljudskih resursa. Budući da publika nije više u mogućnosti posjećivati koncertne dvorane i uživati u glazbenim izvedbama, izvedbe naših učenika morale su naći drugi put do svoje vjerne publike. Tako su projekti Glazbene škole Karlovac dobili svoj novi izmijenjeni oblik izvođenja.

Dvodnevna manifestacija koja je trebala slaviti Bachov rođendan „Noć glazbe“ održala se u bitno smanjenom obimu uz puštanje njegove glazbe s balkona zgrade glazbene škole. Lik Johanna Sebastiana (doslovno i preneseno) i dalje s balkona nadgleda sada sve puniji park, a zaživjela je i poddomena na web stranici Glazbene škole Karlovac koja je posvećena samo Noći glazbe i Bachu. Iako se nastava do daljnjega odvija na daljinu, zbog čega su i svi oblici glazbenih događanja otkazani, nastavnici i suradnici novonastalim uvjetima doskočili su svojim entuzijazmom. Svake srijede u jutarnjem (10-12 sati) i poslijepodnevnom (18-20 sati) terminu održava se „Koncert s balkona“.  Prvim koncertom u ciklusu, 6. svibnja, obilježen je Svjetski dan harmonike kao podsjetnik na tradicionalni HarmoniKA festival u organizaciji Glazbene škole Karlovac. Slučajni prolaznici tako postaju publika koja u glazbi može uživati na otvorenom, sjedeći i šetajući u parku.  

Bez obzira na to što su sva društvena događanja otkazana, zahvaljujući modernoj tehnologiji učenici Glazbene škole Karlovac, kao i njihove obitelji i prijatelji, i dalje mogu sigurno pratiti produkcije putem video prijenosa ciklusa koncerata „Kod mene doma“. Svakog ponedjeljka i četvrtka u 19.30 sati preko YouTube i Facebook kanala Glazbene škole Karlovac i Trend TV-a prate se koncerti učenika koji su marljivo vježbali uz mentorstvo na daljinu svojih nastavnika instrumenata. Time se učenike motivira, a ujedno im se pruža i prilika da se njihov napredak i trud čuje i vidi. Brojna virtualna publika i želja učenika ohrabrila je organizatore zbog čega uskoro očekujemo i dvoznamenkastu brojku koncerata. U polusatnom programu učenici osnovne i srednje glazbene škole izvode glazbene točke u svojim domovima, a u kratkoj pauzi upoznajemo instrumente koje predstavljaju nastavnici.

Iako nas je jedini dozvoljeni način komunikacije, one na daljinu, sve skupa zatekao nespremnima, pronašli smo načine na koje se možemo, usprkos ograničenjima koje nam je donijela pandemija, nastaviti kreativno izražavati u ovim novim, drugačijim oblicima rada.

Tekst napisala: Tereza Špralja, mag. mus.

Suradnice u produkciji: Lana Bradač, prof., Erika Radusinović, mag. mus.

Produkcija: Snježana Mrljak, prof.

Režija spota i koncerata: Marko Pekić, Radar d.o.o.