• USKORO

Posebna nagrada HDGPP-a

15.1. u 13,15 h
Posebna nagrada za koncertnu sezonu 2015. te za bogati doprinos glazbenom školstvu Glazbenoj školi Karlovac

Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje prepoznalo je vrijednost programa i nagradilo Glazbenu školu Karlovac Posebnom nagradom za koncertnu sezonu 2015. te za bogati doprinos glazbenom školstvu.

Danas u školi radi 46 akademskih glazbenika čiju iznimnu odgojnu kvalitetu potvrđuju brojna priznanja i izvrsni rezultati na međunarodnim, državnim i regionalnim natjecanjima te zapaženi  projekti od velikog značaja za razvoj hrvatske kulture. Školu pohađa više od 500 učenika, a kroz 211 godina rada škole brojni učenici nastavili su svoju karijeru kao uspješni samostalni umjetnici, članovi hrvatskih i europskih orkestara, sveučilišni profesori, profesori u glazbenim školama, srednjoškolski i osnovnoškolski profesori, djelatnici u kulturi i školovana glazbena publika.

U sklopu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog glazbenog obrazovanja u školi djeluju dva zbora i sedam instrumentalnih ansambala. Među njima se ističe Karlovački komorni orkestar koji 2017. godine slavi 30 godina umjetničkog rada. Glazbena škola Karlovac nositelj je dva međunarodna projekta: Međunarodna ljetna škola gitare i Karlovac piano festival. Organizator je i Međunarodnog klavirskog natjecanja koje je 2015. godine uvršteno na najznačajniju kulturnu kartu svjetskih događanja Zaklade Alink – Argerich. Kao rezultat primjene pozitivne europske obrazovne prakse, Škola je postala partner u projektu hrvatsko-poljske kulturne razmjene kroz sudjelovanje darovitih učenika u Europskom simfonijskom orkestru mladih Szczecin u Poljskoj. 

Koncertna aktivnost škole vrlo je velika s više od 100 koncerata vlastite produkcije godišnje. Proslavom 210. obljetnice Glazbene škole Karlovac započet je posebno bogat  koncertni ciklus koji su sačinjavali koncerti u Zagrebačkoj katedrali, Noć glazbe u Glazbenoj školi Karlovac / Doček 330. rođendana J. S. Bacha, Proljetni koncert s temom francuske glazbe koji je uvršten u službeni program Rendez-vous, Festivala Francuske u Hrvatskoj, Koncert izvrsnih u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i veliki koncert profesora Glazbene škole Karlovac i gostujućih glazbenika u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Glazbena škola Karlovac, najstarija glazbena škola u Hrvatskoj, surađuje s brojnim udrugama, umjetničkim i amaterskim ansamblima i jedan je od nositelja kulturnih događanja Grada i Županije. Ovako bogat i predan rad odraz je zajedničkog stvaralaštva učenika i svih zaposlenih djelatnika Glazbene škole Karlovac.