• USKORO

SPAS ZA TAMBURU 1-2-3

PROJEKT FINANCIRA MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Spas za tamburu 1-2-3

Tijekom više od dva stoljeća, Glazbena škola Karlovac je glavna nositeljica svih glazbenih događanja u području klasične glazbe u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Veza između Karlovačkog tamburaškog orkestra i Glazbene škole Karlovac postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme dok je profesor Josip Vrhovski bio ravnatelj škole. Orkestar je napunio 70 godina neprekidnog rada i po tome je orkestar s najdužim stažem u gradu Karlovcu ,a u udruzi djeluju istinski zaljubljenici u tamburu koji u skromnim financijskim i prostornim uvjetima postižu sjajne rezultate. U potrazi za spasom tambure, Karlovački tamburaški orkestar obratio se Glazbenoj školi Karlovac koja ima veliko iskustvo u provođenju projekata te posjeduje materijale, tehničke, financijske, prostorne i ljudske kapacitete za uspješnu realizaciju projekta.

Sve je počelo u lipnju 2018. godine kada je izašao natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja o financiranju projekata udruga u sektoru izvaninstitucionalnog obrazovanja. Rodila se ideja o projektu Spas za tamburu 1-2-3 i počelo je sakupljanje projektne dokumentacije, priloga, odabir partnera te sudionika u projektu. Tako su se stvorili temelji za projekt i neizvjesnost je trajala do listopada kada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo odluku o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019.

U projekt su uključena tri grada Karlovačke županije: Karlovac, Ozalj i Duga Resa te su pozvani gotovo su svi tamburaški orkestri koji djeluju u tim lokalnim zajednicama: Karlovački tamburaški orkestar, Folklorni ansambli ,,Matija Gubec'' KA, KUD ,,Rečica'', KUD ,,Sv. Juraj'' Draganić, KUD ,,Sv. Juraj'' Duga Resa, KUD ,,Ključ'' Trg, Tamburaški orkestar GŠKA PO Ozalj, a uključeni su i štićenici Centra za pružanje usluga u zajednici ,,Vladimir Nazor“.

Projektom su predviđene radionice za voditelje ansambala kao cjeloživotno obrazovanje i radionice za polaznike koji bi se educirali u tri etape. Voditeljica projekta je Snježana Mrljak, ravnateljica Glazbene škole Karlovac, a odgovorna osoba koja zastupa udrugu je Sandra Toth, predsjednica Karlovačkog tamburaškog orkestra.

Glavni voditelj radionice tambure je Mario Zbiljski koji je diplomirao  Bakk Tamburizza u Beču (diplomski studij tamburice) ,a svoje obrazovanje nastavlja na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Također je aranžer, voditelj ansambala, snimatelj i producent izvedaba uživo.

Voditelji radionice nastave tambure su: Bojan Petković( profesor violine i tambure u Glazbenoj školi Karlovac) i Astrid Pavletić (Profesorica violine/Rukovoditeljica i upraviteljica odgojno-obrazovne ustanove Učeničkog doma Karlovac). Voditelj radionice nastave teorijskih predmeta: Sandro Rebić (Profesor teorijskih glazbenih predmeta u Glazbenoj školi Karlovac). Volonteri: Alen Blažević (voditelj Karlovačkog tamburaškog orkestra), Matija Prigorac(profesor povijesti), Bianca Kostić (mag. mus. viole), Franjo Pečarić( prof. tambure u Sisku). Na projektu je zaposlena i administratorica projekta Lara Migalić.

Cilj projekta je djeci i mladima omogućiti da izvan redovito odgojno-obrazovnog sustava steknu dodatno znanje i vještine. Krajnji korisnici projekta su mladi tamburaši(100) i deset štićenika djece bez roditeljske skrbi u Centru za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor''. Zajednički rad i ravnopravnost s Karlovačkim tamburaškim orkestrom te sviranje u orkestru je muzikoterapija koja na jedinstven način pomaže lakšoj socijalizaciji djece.

Radionice nastave tambure i glazbene teorije odvijat će se u prostorijama Glazbene škole Karlovac u terminu zimskih i proljetnih praznika ,a planira se i rad u Hostelu Selce u lipnju 2019. godine.

U sklopu Projekta su predviđena 3 koncerta koji će se održati na dan grada Duga Resa u Amfiteatru, otvorenju Ljeta u Ozlju u Etno parku i na dan Grada Karlovca u Glazbenom Paviljonu. Na koncertu će veliki orkestar od oko 100 tamburaša zasvirati zajedno popularne klasične melodije i tako prikazati uspješan završetak projekta.

Cijeli tijek projekta bit će sniman i fotografiran kao i dodatno snimljen dronom. Iz tog materijala će se snimiti dokumentarni film, a isto tako će se izraditi glazbena  e-razglednice kao jedinstveni turistički proizvodi Karlovca, Ozlja i Duga Rese.

Građani će moći pratiti prijenos koncerata live streamom na stranicama škola grada Karlovca, Ozlja i Duga Rese.

Projekt vrijedan 270.000 kn je financiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu 160.000 kn a ostala sredstva osigurali su:

Grad Karlovac

Grad Ozalj

Grad Duga Resa

Karlovačka županija

Glazbena škola Karlovac

Karlovački tamburaški orkestar