• USKORO

OSVRT NA BOŽIĆNU BAJKU, KONCERT SIMFONIJSKOG ORKESTRA GLAZBENE ŠKOLE KARLOVAC

Osvrt napisala Tereza Špralja, mag.mus.muzikologije

NAKON 52 GODINE PONOVNO SIMFONIJSKI ORKESTAR GLAZBENE ŠKOLE KARLOVAC

“Božićna bajka” – Koncert Simfonijskog orkestra Glazbene škole Karlovac

21. prosinca 2018.

Glazbena škola Karlovac u suradnji s Gradskim kazalištem Zorin Dom već petu godinu zaredom neposredno prije Božića svojim učenicima i sugrađanima priređuje koncert pod nazivom “Božićna bajka”. Prilika je to svima, a ponajviše učenicima da dožive atmosferu velikih koncertnih dvorana, ali i da svoje nastavnike dožive u ulozi glazbenika. Jednako tako ovakvim koncertima se najbolje prikazuje krajnji cilj glazbenog obrazovanja.

Karlovčani shvaćaju važnost ovog događaja što u potpunosti potvrđuje popunjena dvorana Gradskog kazališta Zorin dom. Ove godine Božićnu bajku možemo nazvati povijesnim koncertom jer je Glazbena škola Karlovac nakon pune 52 godine okupila Simfonijski orkestar i to pod vodstvom bivšeg učenika Glazbene škole Karlovac, dirigenta Vetona Marevcija. Grad Karlovac je 1949. godine bio jedini grad u Hrvatskoj koji je imao Gradski simfonijski orkestar. Orkestar značajne uspjehe doživljava pedesetih godina pod vodstvom Josipa Vrhovskog, skladatelja, pedagoga, dirigenta i ravnatelja Glazbene škole Karlovac te Dubravka Stahuljaka također skladatelja, pedagoga i dirigenta koji ravna njime do 1966. godine kada je Orkestar raspušten zbog nedostatka financija.

Okosnica večerašnjeg orkestra bio je Komorni orkestar Glazbene škole Karlovac kojem su se pridružili ostali nastavnici s puhačkog i klavirskog odjela, sadašnji i bivši učenici te gosti iz Zagrebačke filharmonije. Iako je naglasak stavljen na simfonijski orkestar, u prvom dijelu koncerta imali smo prilike čuti komorni sastav nastavnika glazbene škole Sinfonietta u većini sastavljenog od puhačkog odjela. Prigodni predblagdanski koncert započeli su obradama božićnih pjesama popularnog pjevačkog sastava Pentatonix. Aranžman njihovih obrada za ovu prigodu napravio je Robert Pajić. Radi se o klasicima popularnih božićnih pjesama Little Drummer Boy te Carol of the Bells koje su izveli skladno i precizno.

Valcer iz Šostakovičeve druge Jazz suite izveo je Komorni orkestar Glazbene škole Karlovac koji je prošle godine proslavio 30 godina postojanja. Bio je to lijepi uvod u središnju točku večeri, Suitu iz baleta Orašar, op.71a Petra Iljiča Čajkovskog sa stavcima Minijaturna uvertira, Karakterni plesovi (Koračnica, Ples Šećerne vile, Ruski ples (Trepak) Arapski ples, Kineski ples, Ples svirala) i Valcer cvijeća. Dvadesetminutna suita koju je Čajkovski “složio” iz brojeva baleta Orašar 1892. godine, doživjela je uspješnu premijeru za razliku od baleta koji je zasluženu pažnju i u konačnici slavu dobio polovicom 20. stoljeća. Suitu je izveo Simfonijski orkestar Glazbene škole Karlovac pod temperamentnim i energičnim vodstvom Vetona Marevcija. U pomanjkanju sredstava za određene dionice, snašli su se postojećim instrumentima. Tako je harfu zamijenio glasovir, dionicu bas klarineta odsvirao je fagot, a oboa se čula umjesto engleskog roga.

Poslije ponovljenog Valcera cvijeća na inzistiranje publike, mladi dirigent Veton Marevci održao je inspirativni govor pozivajući lokalne vlasti na podršku stvaranja jedne nove ere muziciranja u gradu Karlovcu, a to je djelovanje Simfonijskog orkestra Glazbene škole Karlovac, njegova rasta i usavršavanja. Publici se obratio i gradonačelnik Damir Mandić uz obećanje da će orkestar nastaviti sa svojim okupljanjima i postati nezaobilazan sudionik glazbenog života.

Kao gost iznenađenja nastupio je Ivan Šimatović (bariton) nekadašnji učenik Glazbene škole Karlovac, a sada apsolvent solo pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. U pratnji orkestra otpjevao je Adeste fideles, Radujte se narodi i Tihu noć tijekom koje se pridružila i publika uz podršku dirigenta i solista. Vrhunski aranžmani laskali su orkestru koji je za sam kraj večeri zasjao u punom sjaju dok se pozitivna energija s jedne i s druge strane najviše osjetila stvorivši želju kod glazbenika i publike za budućim glazbenim ostvarenjima ovog orkestra.

Važno je istaknuti da je baš uoči izvedbe Božićne bajke stigla vijest da je Zagrebačka filharmonija maestra Vetona Marevcija proglasila za najboljeg mladog umjetnika u 2018. godini.