Kulturna kreativna industrija u Glazbenoj školi Karlovac

Dana 7. ožujka 2018. Glazbena škola Karlovac je i službeno postala članicom Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija.

Što nas čeka u 2018. godini? 

     Noć glazbe je jedinstvena dvodnevna manifestacija koja već četvrtu godinu zaredom slavi i dočekuje rođendan J. S. Bacha te tako popularizira klasičnu glazbu i educira publiku. Večernji dio programa odvija se u petak izvođenjem Bachove glazbe u dvije koncertne dvorane i direktnim video prijenosom (live stream) na LED ekranu u parku ispred Glazbene škole Karlovac. Cijeli događaj vidljiv je i ozvučen cijelom dužinom Šetališta dr. Franje Tuđmana u Karlovcu.

     Jutarnji dio programa pod nazivom Kava s Bachom odvija se u subotu. Karlovac je jedini grad u Hrvatskoj u kojem se Bachova glazba, u klasičnoj i popularnim izvedbama, preko lokalnih radio postaja na poziv Glazbene škole Karlovac, sluša u kafićima. U isto vrijeme u prostorijama Glazbene škole Karlovac izvode se radionice i edukativna predavanja o životu J. S. Bacha i klasičnoj glazbi kao temelju za izvođenje svih drugih vrsta popularne glazbe. Manifestacija privlači izvođače iz glazbenih škola iz svih dijelova Hrvatske, ali i umjetnike, cijenjene glazbenike koji u Karlovac dolaze iz inozemstva (Belgija, Njemačka i dr.).

     HarmoniKA festival je manifestacija kojom se obilježava Svjetski dan harmonike, koncertom i suradnjom s harmonikaškim orkestrima glazbenih škola diljem Hrvatske. To je jedinstveni susret mladih glazbenika sjedinjenih u veliki orkestar koji broji više od 150 sudionika iz cijele Hrvatske. Festival ima veliki kulturni, edukativni i društveni značaj za grad Karlovac kao Grad susreta, obogaćuje se turistička ponuda, razvijaju se sadržaji koji omogućuju povećanje ugostiteljskog i drugog turističkog prometa u razdoblju predsezone te se jača snaga brenda karlovačkog turizma.

     Proljetni koncert događa se 26. godinu zaredom i godišnji je prikaz rada svih ansambala Glazbene škole Karlovac pred mnogobrojnom publikom. Kroz moderne popularne skladbe, publici se približava izvođenje glazbe na klasičnim instrumentima.

     KONCERTI IZVRSNIH uz Karlovački komorni orkestar - promoviranje rada škole kroz njezine izvrsne učenike i profesore te upoznavanje karlovačke publike s umjetničkim radom, s ciljem stvaranja nove kvalitete glazbenog života grada Karlovca.

     Ciklus karlovačkih skladatelja - Karlovac, kao grad koji se ponosi najstarijom glazbenom školom u Hrvatskoj, pokrenuo je ovaj ciklus kako bi očuvao karlovačku kulturnu skladateljsku baštinu dugu više od 200 godina. Programski sadržaj razvio se kao potrebni medij za izvođenje brojnih djela plodnih karlovačkih skladatelja.

     Tiskanje školskog Godišnjaka - zbornik najznačajnijih aktivnosti Glazbene škole Karlovac za potrebe prezentacije odgojno-obrazovnog rada svih djelatnika škole i uspjeha učenika, ali i prezent nositelja glazbene djelatnosti grada Karlovca i Karlovačke županije.

     KARLOVAČKI KOMORNI ORKESTAR GLAZBENE ŠKOLE KARLOVAC osnovan je 1987. godine na inicijativu profesora gudačkog odjela Glazbene škole Karlovac i od tada neprekidno djeluje. Članovi orkestra profesori su Glazbene škole te sadašnji i bivši učenici. Djelovanje Karlovačkog komornog orkestra neizostavni je dio svakog važnog kulturnog događanja u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Programski se velika pažnja poklanja karlovačkoj skladateljskoj tradiciji dugoj više od dvjesto godina, a repertoar čine i klasične skladbe uz povremena proširenja programa na suvremene hrvatske skladatelje.

     Međunarodni glazbeni susreti Glazbene škole Karlovac poznati pod svojim gitarističkim i pijanističkim strukovnim nazivima Međunarodna ljetna škola gitare i Karlovac Piano festival, tradicionalno privlače najbolje izvođače i pedagoge iz navedenih područja. Događanja obuhvaćaju edukativni i izvedbeni dio programa pa su stoga privlačna sudionicima programa ali i publici. Program se sastoji od rada u grupama, individualnog rada (masterclass), zajedničkog vježbanja i priprema repertoara za završne koncerte solista i orkestra gitara. U edukativni dio uključeni su istaknuti glazbeni pedagozi iz Hrvatske i inozemstva čime je Karlovac prepoznat kao glazbeno edukativno središte na kulturnoj karti Hrvatske. Posebna je pažnja posvećena kreativnom i inovativnom radu te skupnom muziciranju kroz komorne sastave i orkestre koji nastupaju na najatraktivnijim lokacijama Karlovačke i Primorsko-goranske županije. Programi educiraju i publiku o posebnom umjetničkom izričaju mladih glazbenika te obogaćuju kulturnu ljetnu ponudu grada Karlovca, Karlovačke i Primorsko-goranske županije.

     Koncertna aktivnost - više od 130 koncerata vlastite produkcije godišnje.

     Tradicionalni koncerti Sinfonietta orkestra Glazbene škole Karlovac - prigodni koncerti djelatnika puhačkog odjela Glazbene škole Karlovac. Francuski poljubac – ovim romantičnim i atraktivnim programom koji izvodi Sinfonietta orkestar, Glazbena škola Karlovac želi svom gradu i svojim sugrađanima pružiti ugođaj gradova s koncertnim kućama, i to kroz virtuozne izvedbe bogatog i posebno odabranog repertoara poznatih najljepših ljubavnih pjesama te kroz poznate klasične i popularne kompozicije. Božićna bajka - na programu je poznata Suita Orašar i najpopularnije božićne kompozicije obrađene uvijek na poseban način koje izvodi Sinfonietta orkestar Glazbene škole Karlovac. Ovim programom Glazbena škola Karlovac pruža dašak glamura velikih opernih i koncertnih kuća, a na repertoaru su poznata i prigodna djela koja najavljuju radosno božićno doba. Svake godine program prigodnih koncerata Sinfonietta orkestra svjedoči o velikoj kreativnosti profesora Glazbene škole Karlovac i o njihovoj zavidnoj umjetničkoj kvaliteti.