• USKORO

Koncert godine u Karlovcu

U sklopu Glazbenog listopada, u ponedjeljak 2. listopada 2017., svoj trideseti rođendan proslavio je Karlovački komorni orkestar svečanim gala koncertom u Domu OSRH Zrinski u Karlovcu

    U prepunoj dvorani koncert je započeo pozdravnim govorom ravnateljice Glazbene škole Karlovac, Snježane Mrljak, nakon čega je uslijedilo darivanje priznanja članovima komornog orkestra koji su zaslužni za njegov tridesetogodišnji rad i doprinos kulturi grada. Predanost članova komornog orkestra neupitna je s obzirom na to da od svog osnutka 1987. godine pri glazbenoj školi djeluje kontinuirano. Upravo ovim događajem zaokružio je rad i djelovanje odabirom poznatog programa: Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija te La campanella zadnjeg stavka Paganinijevog Koncerta za violinu br. 2 op. 7 u h molu. Kao solist Karlovačkog komornog orkestra, karlovačkoj se publici po drugi puta predstavio violinist svjetskog glasa Stefan Milenković.

     Glazbeni dio večeri otvoren je Proljećem Antonija Vivaldija, nakon čega su publici predstavljena i preostala tri koncerta Ljeto, Jesen i Zima iz ciklusa Četiri godišnja doba objavljenog 1725. godine koji idu u red najpoznatijih kako baroknih tako i Vivaldijevih djela. Žustri tempo prvog stavka Proljeća svakako je zaintrigirao publiku da bez daha i stanke odsluša cijeli repertoar. Milenković se poslužio sjajnim trikom i svojim virtuoznim glazbenim umjećem razbudio i Karlovački komorni orkestar koji je slijedom stavaka i koncerata pokazao da entuzijazam na kraju prevlada sve poteškoće. Naime, članovi orkestra već godinama se bore s problemima (neadekvatan prostor za vježbu, nedostatak sredstava ...) koji se inače javljaju u njegovanju klasične glazbe koja obično plijeni pozornost tek manjeg broja poklonika.

    U opuštenoj atmosferi s ponekim šaljivim momentima, Milenković se pokazao kao jedan od onih izvođača koji ne odrađuju koncert već se izrazito suživljavaju s djelom donoseći svoje interpretacijske elemente i pritom ne narušavajući izvornost djela.

     U ovom slučaju posebno bi trebalo pohvaliti prvu i drugu violinu Željku Stojanov i Krešimira Stojanova, violončelisticu Vandu Janković i čembalisticu Lanu Bradač koji su vješto odigrali svoju ulogu suigrača u djelovima Godišnjih doba. Nakon zanimljivog sviranja barokne glazbe sa svim izrađenim detaljima i kontrastnom dinamikom te zavidnom tehničkom preciznošću i intonativnom čistoćom Stefana Milenkovića, razigranom La campanellom uveli su nas u zadnji dio koncerta. Zadnji stavak Paganinijevog drugog koncerta za violinu poznat je po svojoj zahtjevnoj solističkoj artikulaciji i zvonolikim efektima u solo i orkestralnim djelovima gdje u potonjem triangl donosi zvuk malog zvona. Snažna umjetnička individualnost, besprijekorna tehnička sprema i lakoća sviranja još jednom su potvrđene izvedbom virtuozne La campanelle koja je s razlogom i u vrijeme nastanka 1826. godine bila omiljeno djelo publike.

Ponukani ovacijama, Stefan Milenković i orkestar kao dodatak ponovili su 3. stavak Ljeta, a dugotrajni pljesak publike izmamio je od Milenkovića Allemande iz Bachove Partite br. 2 u d molu za violinu solo.

     Bio je to izvrstan poklon za karlovačku publiku koja je pravi ljubitelj Bacha te svake godine u Noći glazbe dočekuje upravo rođendan tog glazbenog velikana.

     Karlovački komorni orkestar ovom izvedbom i velikim angažmanom potvrdio je svoj status u glazbenom životu Karlovca, a ovaj jedinstveni glazbeni događaj definitivno je za Karlovčane bio koncert godine.

 

Tereza Špralja, mag. muzikologije