• USKORO

Karlovac Međunarodni Piano Festival i Natjecanje dio je svjetske mreže Zaklade Alink-Argerich

19.10. u 10,45 h
Karlovac Međunarodni Piano Festival i Natjecanje od 1. listopada 2015. postao certificirani član Zaklade Alink – Argerich.

Karlovac Međunarodni Piano Festival održava se četvrtu godinu za redom, a Natjecanje treću godinu za redom. Prvi događaj je edukativnog tipa a sastoje se od individualnih javnih satova s klavirskim pedagozima, završnog nastupa polaznika festivala i koncerta pedagoga te seminara za pasivne promatrače. Drugo događanje je Internacionalno pijanističko natjecanje.

Festivalom i natjecanjem ostvaruje se međunarodna suradnja na visokoj stručnoj razini, razmjenjuju se iskustva, znanja, kompetencije i razvija interkulturalni dijalog. Programom se ostvaruju dodatni ciljevi: educira se publika o umjetničkom izričaju mladih glazbenika i obogaćuje kulturna ljetna ponuda Karlovca i Hrvatske. Sudionici festivala su internacionalni i hrvatski umjetnici koji kroz festival i natjecanje promiču hrvatsku kulturnu baštinu budući da je propozicijama uvjetovani element natjecanja za sve sudionike izvođenje skladbe Borisa Papandopula 'Contradanza'.  

Karlovac Piano Festival i Međunarodno klavirističko natjecanje pozicionira Karlovac na internacionalnu kartu svijeta poznatu po događanjima interesantnim za prezentaciju i kontinuiranu promociju hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava.

Umjetnički voditelji i nositelji programa su renomirani pedagozi i umjetnici svjetskog glasa:

dr. Silvije Vidović, profesor na Florida International University, SAD

Prof. Vladimir Viardo, redovni profesor na University of North Texasa, SAD

Dmitry Bashkirov, pijanist i pedagog, SAD

Ivana Švarc-Grenda, pijanistica, Njemačka / Hrvatska.

Sudionici Festivala i Natjecanja do sada su bili profesori i studenti iz Hrvatske, SAD-a, Japana, Austrije, Ukrajine i mnogih drugih zemalja. Očekujemo još veći interes i broj polaznika i dodanu vrijednost svestranog pedagoškog i umjetničkog rada nastavnika Glazbene škole Karlovac zahvaljujući vrijednom priznanju Zaklade Alink – Argerich. Glazbena škola Karlovac njihovim je certifikatom prepoznata kao edukativni centar za pijaniste širom svijeta.

Sudionici su glazbenici i iz Hrvatske i iz inozemstva čime značaj ovog programa nadilazi granice Hrvatske – ostvaruje se međunarodna suradnja na visokoj stručnoj razini, a potiče se raznovrsnost i kvaliteta kulturne i umjetničke ponude Županije te se daje veliki značaj Karlovcu na kulturnoj i edukativnoj karti Europe.

Sama Zaklada Alink – Argerich vodeća je za informiranje, podršku i savjetovanje za glazbenike i organizatore najvećih svjetskih festivala i natjecanja. Zaklada okuplja jedinstveni kalendar i bazu pravilnika i propozicija festivala i natjecanja te asistenciju prilikom prijava.